Gitaarles

Len David gitaarles Roggel Limburg


In den beginne….

Ik ben in 1991 op 9 jarige leeftijd begonnen gitaarles te volgen. Mijn gitaardocent Huib Levels heeft mij gedurende 10 jaar klaargestoomd voor een carrière als gitarist. In 2006 ben ik gestopt met mijn studie animatie aan de kunstacademie om te gaan spelen met Stevie Ann. Optredens vonden vooral in het weekend plaats, dus door de week veel vrije tijd! Een vriend van me vroeg of ik hem gitaarles kon geven  en zo is het begonnen. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje en binnen een paar weken had ik 10 leerlingen. Nu, ruim 5 jaar later geef ik gitaarles op maandag, dinsdag en woensdag aan zo’n 35 leerlingen uit Roggel, maar ook uit andere dorpen in midden Limburg.


Lesopvatting

Iets leren doe je alleen als je er plezier in hebt… Daarom draait mijn lesmethode om het gemotiveerd houden van de leerling. Je mag zelf liedjes uitkiezen die je wilt spelen. Natuurlijk zorg ik ervoor dat het niveau goed aansluit bij je vaardigheid. Als gitaardocent ben ik er om te begeleiden. Door thuis voldoende te oefenen ga je de techniek pas echt beheersen.
Spelen op het gehoor vind ik ook zeer belangrijk. In een band-situatie ren je niet met bladmuziek heen en weer tussen bassist en drummer, je wilt je ideeën direct kunnen laten horen. Een gitarist moet uiteindelijk liedjes zelf kunnen uitschrijven, alleen door te luisteren naar de muziek.
Om de motivatie erin te houden zijn de lessen individueel. Zo kan ik het lesprogramma helemaal toespitsen op de leerling. Af en toe krijg ik het verzoek om les per tweetal te geven. Dit zal mogelijk zijn, maar zodra de niveaus uit elkaar gaan lopen, is het toch verstandig om individueel gitaarles te nemen.


Vooropleiding?

Hoewel een vooropleiding in muziek handig kan zijn, is het zeker niet nodig! Bij gitaar spelen maken we gebruik van tabulatuur schrift. Dit is heel snel aangeleerd. Notenschrift hoef je dus niet te kennen. Ook het leren herkennen van akkoordwisselingen, maatsoorten en ritmes komt in de les aan bod.


Wat heb ik nodig?

– Een gitaar! Ik raad altijd aan om op een klassieke of spaanse gitaar te beginnen. Dit om 2 redenen:
1. Een klassieke gitaar heeft nylon snaren. Deze zijn wat zachter voor de vingers. Als je pas begint met spelen, heb je nog geen eelt op je vingertoppen. Een gitaar met metale snaren snijdt dan behoorlijk in je vingers, wat pijn kan doen.
2. De prijs! Een klassieke gitaar voor beginners heb je al voor een paar tientjes. Kom je erachter dat gitaarspelen toch niks voor je is, heb je geen gitaar van een paar honderd euro die je moet zien te verkopen.
– Een plectrum. Bij voorkeur medium (dikte ca. 0.8mm)
– Een capodastro (capo)

Voor leerlingen in Midden Limburg raad ik aan om langs te gaan bij M Gear in Nederweert of bij Charlee Guitars in Panningen. Daar kunnen ze je uitstekend helpen bij de keuze voor een gitaar.


Praktische informatie

Een les duurt 30 minuten en kost €15,-
Geinteresseerden bied ik geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan.
Voor meer informatie kun je contact met me opnemen via het contactformulier.